Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet z Kokořínského dolu do Liběchova (22. 7. 2013)

26. 8. 2013

Vstáváme cca v 10 hodin. V kempu nám bylo řečeno, že můžeme ráno využít snídaně. Snídaně se podávají do 10 hodin. Nicméně jdeme zkusit, zda něco ke snídani přece jen není. Máme štěstí. Snídaně ještě je. Dáváme si čaj a míchaná vajíčka.

Po snídani si jdeme zabalit věci a stan. Stan chvíli musíme sušit na sluníčku. Jakmile je vše zabaleno bereme batohy na ramena a do ruky trekové hole a vydáváme se směr Liběchov.

Z Kokořínského dolu jdeme po modré turistické značce do Zimořského dolu. Cestou se nám otevírá pěkný pohled na hrad Kokořín. Od rozcestí Zimořský důl jdeme po žluté turistické značce směr Želízy.  V obci Dolní Zimoř je právě v autobusové zastávce autobus, který jede mimo jiné do obce Želízy. Trasa do obce Želízy vede po silnici, po které se nám moc jít nechce a k tomu ještě docela pálí sluníčko. Využíváme tedy autobusu a přesouváme se do obce Želízy a koukáme, co by nás čekalo, kdybychom autobusu nevyužili. Nakonec jsme rádi, že jsme krátký přesun autobusem zvolili.

Z obce Želízy se vydáváme po modré turistické značce k turistickému cíli několika výletníků - Čertovým hlavám. Čertovy hlavy jsou asi 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čtvercových) hlav vytesaných do pískovcových bloků. Jde o sochařskou práci od Václava Levého z doby před r. 1845. Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo.[1]

Z obce Želízy je to k Čertovým hlavám 1 km. Cesta je sice do kopce, ale stojí to za to.

Od Čertových hlav se vydáváme po modré turistické značce do obce Liběchov. Po cca 3 km přicházíme do obce Liběchov a naše kroky směřují k vlakovému nádraží, odkud nám v 16:56 jede vlak do Mělníka. Cca v 17 hodin jsme ve městě Mělník. Auto, které bylo zaparkované před nádražní budovou, již na nás čeká. Autem se pak přesouváme zpět do Prahy.

Zdroje

[1] Přispěvatelé Wikipedie, Čertovy hlavy [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 13. 06. 2013, 05:27 UTC, [citováno 22. 07. 2013] <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C4%8Certovy_hlavy&oldid=10411800>