Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pohádkový kraj Pyhrn-Priel se slevovou kartou

Zájezd pořádaný v termínu od 24. 7. 2011 do 29. 7.2011

 

27. 7. 2011 NEDĚLE

Z Prahy (metro Dejvická) odjíždíme ráno v 5:30, v Příbrami a v Českých Budějovicích přistupují další účastníci zájezdu. Z Českých Budějovic již jedeme směrem Rakousko. Na hraničním přechodu Dolní Dvořiště jsme kolem 9 hodiny a přibližně v 10 hodin jsme ve měste Linz (Linec).

Linz je hlavní město rakouské spolkové země Horní Rakousko a je třetím největším městem v celém Rakousku.

Po příjezdu do města se vydáváme k nejvýznamnějším památkám tohoto města a vydáváme se též na místa odkud je výhled na město. Výhled nám bohužel kazí deštivé počasí. Po prohlídce centra města se vydáváme na hlavní linecké náměstí (Hauptplatz) odkud jedeme tramvají na horu Pöstlingberg. Dráha Pöstlingbergbahn je historicky nejstrmější adhezní kolejová dráha v celé Evropě (max. stoupáním 11,6 %). 

Na hoře Pöstlingberg obdivujeme farní kostel a poutní baziliku "Panny Marie Sdmibolestné" (Wallfahrtsbasilika) a obdivujeme pohled na město Linz. Nedaleko se nachází jeden z nejstarších kostelů v Rakousku - kostel sv. Martina (Martinskirche) a jeho návštěvu nevynecháváme. Doložený je již v roce 799. Kostel po dobu mimo mší je možné prohlédnout přes skleněné dveře. Po prohlédnutí kostela se vydáváme pěšky k místu, kde parkuje náš autobus.

Z Linze odjíždíme ve 14:30 a jedem směrem město Windischgarsten, blízko něhož se nachází hotel Huttersberg, který se stane naším domovem po celou dobu zájezdu.

K hotelu přijíždíme kolem 16 hodiny. Na recepci dostáváme klíče od pokojů a jdeme se ubytovat. Večeři máme v 18:30. Večeře se skládá ze salátu, polévky, hlavního jídla a dezertu.

Po večeři máme asi hodinové promítání fotek z oblasti Pyhrn-Priel a uvítací přípitek.

Do postele uleháme s přáním, aby příští dny nám počasí více přálo a aby se výlety, které máme na programu, vydařily.

25. 7. 2011 PONDĚLÍ

Snídani, která je formou bufetu máme v 7:30 a v 9 hodin odjížídme od hotelu k jezeru Lepoldsteinersee odkud jdeme do města Eisenerz.

Město Eisenerz se nachází na úpatí hory Erzberg (1 465 m. n. m.). Oblast proslula jako jedna z nejbohatších ložisek železné rudy. Město má pěkné historické centrum s měšťanskými domy a opevněným kostelem Wehrkirche St. Oswald na skalnatém pahorku.

Po prohlídce města se vydáváme do města Spytal am Phrn, kde navštěvujeme tamější muzeum a jedinečnou výstavu "Spytal am Pyhrn obec z perníku". Na výstavě je originálně napodobeno na 200 domů.

Po návštěvě výstavy v muzeu ve městě Spytal am Pyhrn jedeme do města Windischgarsten a vydáváme se na Kalvarienberg, kde se nachází kostelík a je zde hezký pohled na město Windischgarsten a okolí.

Na ubytování přijíždíme kolem 18 hodiny a v 18:30 máme večeři.

26. 7. 2011 ÚTERÝ

Snídani máme v 7:30 a v 8:30 odjíždíme k dolní stanici lanvky na Hinterstoder. Po výjezdu lanovku na Hinterstoder jedeme ještě lanovkou na Hutterer Hőss (1 858 m n. m.). Bohužel nám počasí moc k výhledům nepřeje. Na vrcholu děláme malou procházku a lanovkou jedeme zpět do údolí.

V údolí je počasí lepší, a tak se vydáváme k Polsterlucke nad jehož hladinou se tyčí Gr. Priel. Odpoledne se nám ukazuje sluníčko a s ním i modrá obloha, a tak máme pěkné pohledy na okolní hory.

Na ubytování přijíždíme kolem 18 hodiny a v 18:30 máme večeři.

27. 7. 2011 STŘEDA

Dnes se probouzíme do slunečného rána. Snídani máme v 7:30 a v 9 hodin odjíždíme k pozemní lanovce na Wurzeralm. Moderní lanovou dráhou se za krátkou dobu dostáváme do výšky 1400 m do oblasti Wurzeralm.

Od horní stanice lanovky se vydáváme ještě k lanovce, kterou se dostáváme na Ramesch odkud máme pěkný výhled na okolní hory. Po nafocení výhledů se vydáváme lanovkou zpět na Wurzeralm a jdeme k jezeru Brunnsteinersee a dál si již užíváme dne dle svého. Zdatní turisté se vydávají na těžší turistiku a ostatní se vydávají na okružní trasu, která vede na hoře Wurzeralm.

V 16 hodin již nasedáme do lanovky a jedeme zpět. Kolem 17 hodiny přijíždíme do hotelu. Dnes je možné jít si zaplavat do bazénu ve městě Spytal am Pyhrn nebo je možnost výletu v okolí hotelu. Využívám možnosti výletu v okolí hotelu s pěknými výhledy do okolí.

V 18:30 máme večeři a po večeři máme trochu hudby od harmonikáře. 

28. 7. 2011 ČTVRTEK

Snídani máme v 7:30 a v 9 hodin odjíždíme od hotelu do města Windischgarsten a odtud se necháváme vyvézt lanovkou na Wϋrbauerkogel. Zde navštěvujeme vyhlídkovou věž odkud je pěkný výhled na město Windischgarsten a okolí. Po nafocení snímku města a okolí z ptačí perspektivy se vydáváme zpět do města. Někteří z nás využívají letní bobové dráhy. Jízda vede 16 zatáčkami a 233 výškovými metry z hory Wϋrbauerkogel . Kromě této letní bobové dráhy využívám ještě Alpine Coaster. Pohodlně jsem se nechala vyvéz nahoru a dolů jsem jela skrz oblouky, přes jamps a vlny. Po jízdě na Alpine Coaster jsem se vydala do centra města Windischgarsten.  

 V 11:30 jsme nasedli do autobusu. Kousek jsme popojeli a pak jsme se vydali lehkou pěší turistikou nejdříve k prameni Pießling  - Ursprung  a dále k jezeru Gleinkersee.

V 15 hodin odjíždíme od jezera na ubytování. Po příjezdu na ubytování je možnost jet do města Spytal am Pyhrn do bazénu nebo je možnost jít na procházku v okolí hotelu. Využívám opět procházky v okolí hotelu.

V 18:30 máme večeři.

29. 7. 2011 PÁTEK

Snídani máme v 7:30 a v 9:15 odjíždíme od hotelu a zároveň se s ním loučíme.

Poslední den zájezdu máme na programu návštěvu soutěsku Vogelgesangklamm, kterou celou procházíme po dřevěných mostech a visutých lávkách nad peřejemi této říčky. Soutěstka Vogelgesangklamm je 2. nejdelší soutěskou v Rakousku.

Od konce soutěsky se vydáváme ještě k chatě Bosruckhϋtte, kde se občerstvujeme. Většina z nás neodolává domácímu štrůdlu se šlehačkou.

Kolem 13 hodiny odjíždímě od soutěsky a jedeme směrem Česká republika. V 15:30 projíždíme přes hraniční přechod Dolní Dvořiště. V Českých Budějovicích a v Příbrami nás opouštějí někteří účastníci zájezdu. Do Prahy (metro Dejvická) přijíždíme kolem 19 hodiny a vydáváme se ke svým domovům obohaceni o pěkné zážitky, o fotky na kartách svých fotoaparátů a o nějaké suvenýry.

 

Závěrem bych chtěla poděkovat především průvodci, kterým byl Tomasz Kedzior, řidiči, který nás bezpečně dovezl na dovolenou a i z dovolené a dále cestovní kanceláři, která zájezd připravila. 

 

Náhledy fotografií ze složky Pohádkový kraj Pyhrn-Priel