Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zaháň a Dolní Slezsko (21. 5. 2016)

Z Prahy Černého Mostu odjíždíme v 6:20.

Kolem 10 hodiny jsme v Polsku ve městě Zaháň.

Zaháň je město v jihozápadním Polsku, v Lubušském vejvodství. Leží na řece Bobr. Místní pozoruhodností je zámek, který získal současnou barokní podobu přestavbou v roce 1670.

Po příjezdu do města se vydáváme s průvodcem zájezdu na prohlídku města a navštěvujeme Kostel Nanebevzetí Nejsvětější Panny Marie a Vévodský palác.

Po návštěvě se vydáváme do města sami a vzhledem k tomu, že je čas k obědu, jdeme se do jednoho z místních barů najíst. Na jídle si pochutnáváme.

Po obědě již jdeme k našemu autobusu. Ve 13 hodin odjíždíme směr Lubań.

Lubań je polské město v Dolnoslezském vejvodství.  Historicky patřilo město k Horní Lužici a bylo jedním z měst Lužického Šestiměstí.

Do města Lubań přijíždíme ve 14: 30. Město si opět můžeme prohlédnout s průvodcem zájezdu. My však zde jdeme na prohlídku města sami.

Ve městě stojí za povšimnutí Rynek s radnicí ze 16. století, pruský poštovní milník z 18. století a Bratrská věž, která je pozůstatkem gotického opevnění.

Z města Lubań odjíždíme v 15:30 a jedeme směr hrad Czocha.

Hrad Czocha leží asi 3 km východně od městečka Leśna na břehu Leśnianské přehradní nádrže na řece Kwise. Hrad slouží jako hotel, který je ale v návštěvních hodinách přístupný, včetně možnosti vystoupit na věž.

K hradu Czocha přijíždíme cca 16:15.

Na programu máme pouze exteriéry hradu. Hrad se nám moc líbí.

V prostorách hradu se nachází kavárna, kde si dáváme kafíčko.

Od hradu odjíždíme v 17:00 a jedeme směr Swieradów Zdroj.

Swieradów Zdroj je lázeňské město na jihu Polska v Dolnosazském vejvodství nedaleko hranic s Českou republikou (u Frýdlantského výběžku).

Zdejší léčivé prameny se dostávají do povědomí v 16. století. Roku 1572 o jejich výjimečných vlastnostech píše berlínský lékař Leonard Thurneysser. Zmiňovány jsou i ve slezské kronice Bedřicha Lucy z roku 1683. Roku 1739 nechávají tehdejší majitelé rodina Schaffgotschů specializovanou komisí odborně prozkoumat a popsat prameny. Z jejího zjištění vyplývá, že prameny „zlepšují chuť k jídlu, zastavují nevolnost, zmírňují úzkostní stavy a nemoci žaludku či jater“, čímž potvrzuje účinnost pramenů při léčení zdravotních neduhů. Následně byl v roce 1768 postaven zdejší první lázeňský dům.

Ve městě stojí za povšimnutí kostel sv. Josefa, který byl postaven v roce 1899 jako soukromý katolický kostel tehdejších majitelů obce – rodiny Schaffgotschů – pro rodinu a jejich služebnictvo. Kostel je trojlodní s mnohohranou apsidou, je postaven v novogotickém stylu a na jeho severovýchodní straně jsou postaveny dvě věže s hodinami a zvony. Okna jsou vyzdobena vitrážemi.

Do města Swieradów Zdroj přijíždíme v 17:45.

Ve městě si děláme příjemnou podvečerní procházku. Ochutnáváme zde místní pramenitou vodu.

V 18:30 se loučíme s městem Swieradów Zdroj a jedeme směr Česká republika a Praha.

V Praze na Černém Mostě jsme ve 20:00.

Zájezd pořádala CK Kiwi a průvodcem zájezdu byl Wlodzimierz Krajewski.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Zaháň a Dolní Slezsko