Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeseníky, Králický Sněžník a podhůří

Zájezd pořádaný v termínu od 21. 8. do 23. 8. 2009

 

21. 8. Pátek

Odjezd byl z Prahy z Černého Mostu v 6.15. Jeli jsme směr Hradec Králové a Litomyšl. Prní zastávka byla ve městě Moravská Třebová, kde jsme mohli obdivovat městské opevnění, gotické a renesanční domy, radnici či zámek. Další místo, které bylo na programu zájezdu, byly Javoříčské jesyně. Javořické jeskyně se mně osobně moc líbily. Návštěvník v nich opravdu může vidět velkolepou krápníkovou výzdobu. Po prohlídce jeskyní nás čekala návštěva hradu Bouzov, a potom naše cesta směřovala k arboretu v Bílé Lhotě. Poslední zastávkou byl Úsov, kde jsme si prohlédli exteriéry středověké pevnosti přestavěné na manýristický zámek. Po této poslední zastávce jsme se již vydali směrem Kouty nad Desnou, kde se nacházel náš hotel.

22. 8. Sobota

Druhý den našeho zájezdu jsme měli na programu prohlídku vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Dalším místem, které jsme navštívili byl Praděd. Tento den bohužel nám počasí moc nepřálo, byla mlha a i chvílemi pršelo, ale přesto jsme někteří Praděd zdolali a alespoň jsme si dali kafe v restauraci na rozhledně, která stojí na Pradědu. Po výletu na Praděd jsme se vydali do lázeňského městečka Karlova Studánka, kde můžeme spatřit skvostné lázeňské domy, z nichž nejstarší pamatují 18. století. Vůbec nejstarší lázeňskou budovou je dům Odra z roku 1782. Patrně mediálně nejznámějším je Slezský dům, v němž během léčby několikrát bydlel Václav Havel. Uprostřed obce stojí pitný pavilón, který je jekýmsi krytým pramenem. Po procházce městečkem jsme se pak vydali již směr Kouty nad Desnou a naše ubytování.

23. 8. Neděle

Neděle byla naším posledním dnem zájezdu a i tento den jsme měli na programu několik zajímavých zastávek. První zastávka byla na Červenohorským sedle, kde měl být pěkný výhled, ale mlha opět nám výhled překazila. Dále jsme měli na programu Rejvíz a těmjší rašeliniště s načunou stezkou. Rejvíz je horská vesnice, v níž se dodnes dochovala stavení jesenické lidové architektury. Zajímavostí jsou vyřezávané židle z 19. století, které najdeme v penziónu Rejvíz - bývalé Noskově chatě. Po procházce naučnou stezkou jsme jeli do lázeňského města Jeseník, kde jsme se podívali k vodní tvrzi a k Priessnitzovým lázním. Z města Jeseník jsme se vydali k Ramzovskému sedlu a odtud přes Brannou, kde se nachází zámek do Starého Města. Na závěr našeho zájezdu jsme měli Králíky. Než jsme se vydali na prohlídku tímto městem, zastavili jsme u Hory Matky Boží, což je Mariánské poutní místo a je odtud krásný výhled do okolí. Do Prahy jsme dorazili kolem osmé hodiny a tím náš zájezd skončil a zůstaly nám již jen vzpomínky.

Závěrem bych chtěla poděkovat panu průvodci Janu Sommerovi a cestovní kanceláři, která zájezd připravila a řidiči, který nás dopravil bezpečně na naši dovolenou, ale i zpět domů.

Fotky ze zájezdu najdete v mém fotoalbu fotoalba.centrum.cz/photos.php

Zdroje:

BUČEK, Petr. Karlova Studánka : - očista pro plíce. In magazín : magazín Hospodářských novin. 2002, roč. 1, č. 14, s. 3-5.

TAZBÍREK, Petr. Jeseník : Město a lázně za horami. In magazín : magazín hospodářských novin. 2003, roč. 2, č. 2, s. 3-6.