Jdi na obsah Jdi na menu
 


Srdce Dolomit I

Zájezd pořádaný v termínu od 9. 6. do 16. 6. 2012

 

9. 6. 2012 (Sobota)

Z Prahy – Dejvická odjíždíme kolem 20 hodin a jedeme přes Žebrák, kde nastupují další lidé ze zájezdu a dále již směřujeme přes Neměcko, Rakousko do Itálie.

10. 6. 2012 (Neděle)

V Itálii nás vítá deštivé počasí, a tak do oblasti, kde máme naplánovaný první výlet, moc nepospícháme. Zastavujeme u benzínové pumpy, kde někteří ještě dospávají a jiní si dávají kávičku a pozorují, jak se rozednívá. Počasí je stále chvílemi deštivé, ale přesto se vydáváme do Passo di Campolongo. Autobus nás vyváží do výšky 1 875 m. n. m.. Počasí je tady lepší. Objevuje se zde i sluníčko a i modrá obloha. Nic nebrání tomu, abychom nevyrazili na náš první výlet zájezdu, jehož cílem je chata Pralongia 2 157 m. n. m..

Chata Pralongia stojí nad vesničkami Corvara a San Cassiano. Cesta k chatě nebyla nikterak náročná. Cestou jsme obdivovali pěkné pohledy na okolní hory.

Vzhledem k tomu, že ještě není sezona, chata otevřená není. Po odpočinku a vyfocení pěkných výhledů, které se nám naskytly od chaty, se vydáváme zpět do průsmyku, odkud jsme vycházeli. Někteří se vydávají od chaty s průvodcem do městečka Arabba. Já se vydávám zpět do průsmyku, kde náš dnešní výlet začínal.

Kolem 14 hodiny odjíždíme ze sedla Passo di Campolongo a jedeme směrem město Ziano di Fiemme, kde se nachází naše ubytování.

K hotelu Zanon, který je naším domovem po celou dobu naší dovolené dorážíme kolem 15 hodiny. Na recepci přebíráme klíče od našich pokojů a vydáváme se ubytovat.

Do večeře, která je naplánována na 19 hodinu je ještě čas, a tak vydávám na prohlídku městečka.

Město Zianno di Fiemme se nachází v oblasti Val di Fiemme. Ve městě se nachází farní kostel Panny Marie Loretánské, který pochází z roku 1666. Kostel byl několikrát renovován a vyznačuje se vyřezávanými dřevěnými dveřmi. Uvnitř kostela jsou obdivuhodné sluneční hodiny z roku 1835 a Křížová cesta z roku 1826. [1]

V 19 hodin usedáme k večeři. K večeři máme salát, polévku nebo těstoviny, hlavní jídlo a zákusek.

11. 6. 2012 (Pondělí)

Vstáváme v 7:15 a snídani, která je formou bufetu máme v 7:45. Snídaně je formou bufetu.

Kolem 9 hodiny odjíždíme do města Vigo di Fassa. Počasí bohužel nám moc nepřeje. Nicméně si z městečka Vigo di Fassa se vydáváme ke kostelu Sv. Juliány, který se nachází nad městem. Od kostela se pak jdeme zpět do města Vigo di Fassa. Po prohlídce města Vigo di Fassa se vydáváme do průsmyku Karer Pass. I zde je počasí deštivé, a tak využíváme otevřené chaty a jdeme posedět ke kafíčku, čaji či bombardinu – italské specialitě. Počasí se nám mezitím umoudřuje, a tak nám nic nebrání tomu, abychom se nevydali zase na výlet přes Tamion do Moeny.

Kolem 15 hodiny odjíždíme s Moeny a jedeme na ubytování. Vzhledem k tomu, že počasí je pěkné a do večeře čas, vydáváme se na procházku v okolí města Ziano di Fiemme. Podnikáme nenáročný okruh kolem města. Cestou máme pohled na město a i náš hotel.

V 19 hodin usedáme k večeři.

12. 6. 2012 (Úterý)

Vstáváme v 7:15 a snídani máme v 7:45. Probouzíme se do deštivého rána. Vzhledem k tomu, že déšť je vytrvalý máme změnu programu. Kolem 10 hodiny odjíždíme od hotelu směrem město Bolzano.

Do Bolzana přijíždíme chvíli po 11 hodině. Autobus nás vysazuje kousek od vlakového nádraží a odtud se vydáváme na prohlídku města. V Bolzánu je naším hlavním cílem muzeum Ötziho. Nejsme jediní, kdo má zájem vidět Ötziho. Frontou, která je před muzeem, se nenecháváme odradit. Po nějaké době se dostáváme do muzea a vydáváme se tak zjistit jak že to bylo ledovým mužem Ötzim a vydáváme se ho také pozdravit. Výstava věnovaná Ötzimu se rozkládá na 4 patrech muzea (celkem přibližně na 1 200 m2).

Ötzi je jméno, kterým je nazývaná přirozená mumie člověka z doby přibližně 3300 let př. n. l., která byla nalezena dvojicí německých turistů 19. září 1991 na ledovci v Ötztálských Alpách poblíž rakousko-italských hranic ve výšce 3 210 m. n. m.  Zemřel na následky zranění, když jej někdo střelil šípem do zad. Ötzi byl přibližně 160 cm vysoký a jeho věk se odhaduje na 35 až 40 let. Spolu s mumií byly nalezeny i zbytky jeho oděvu, bot a výbavy. [2]

Počasí se zlepšilo, již nám neprší, a tak po návštěvě muzea se vydáváme na prohlídku Bolzana. Procházíme se pěknými uličkami Bolzana, navštěvujeme malou botanickou zahradu patřící k jednomu hotelu a návštěvu Bolzana zakončujeme posezením v jedné kavárně.

V 16 hodin odjíždíme z Bolzána a říkáme si, jak jsme si den hezky užili i ve městě. V 17:30 přijíždíme na ubytování a v 19:30 máme večeři.

13. 6. 2012 (Středa)

Probouzíme se do slunečného dne kolem 7 hodiny a snídani máme v 7:45. V 9 hodin odjíždíme od hotelu. Jako první máme na programu zastávku u jezera Karersee v jehož hladině se zrcadlí Latemar. Jezero Karersee se nachází ve výšce 1 519 m. n. m., maximální hloubka jezera je 17 m a plocha jezera je 8,6 ha.

Od jezera jedeme autobusem k dolní stanici lanovky Paolina. Lanovkou jedeme k Rif. Paolina a odtud jdeme přes chaty Rif. Pederiva na Rif. Ciampedié odtud pak a lanovkou do Vigo di Fassa.  Počasí je dobré, a tak jdeme na výlet v okolí města Vigo di Fassa k okraji města Soraga.

Z okraje města Soraga jedeme již na naše ubytování. V 19 hodin máme večeři.

14. 6. 2012 (Čtvrtek)

Dnes vstáváme o něco dříve, jelikož máme snídani posunutou již na 7 hodinu. Počasí má být pěkné, tak si chceme dne v Dolomitech hezky užít. V 8 hodin odjíždíme do průsmyku Passo Pordoi. Průsmyk Passo Pordoi nás vítá kolem 9:30. Z Passo Pordoi 2 239 m. n. m. se vydáváme lanovkou na Sass Pordoi 2 950 m. n. m.. Na Sass Pordoi je docela velká vrstva sněhu, a tak se tam nějak moc neprocházíme. Pohybujeme se pouze na vyhlídkových plošinách, ze kterých je pěkný výhled do okolí.

Po nafocení výhledů ze Sass Pordoi se vydáváme lanovkou zpět dolů. Z Passo Pordoi pak jdeme přes chatu Rif. Luigi Gorza k jezeru Lago di Fedeia.

U jezera navštěvujeme jednu z chat, kde si dáváme nějaké kafíčko, a po té se někteří z nás vydávají na procházku po přehradě Lago di Fedeia. Někteří místo procházky vyrážejí na další výlet. Já využívám pouze procházky po přehradě.

V 18:30 přijíždíme na ubytování a v 19 hodin máme večeři. 

15. 6. 2012 (Pátek)

Kolem 7 hodiny se probouzíme do posledního dne, který si budeme užívat v Dolomitech.  Počasí nám od rána přeje. Snídani máme v 7:45 a v 9:15 již opouštíme naše ubytování  a vydáváme se do průsmyku Passo di Sella.

V 10:30 nás již vítá průsmyk Passo di Sella. Z Passo di Sella byla na programu lanovka na Rif. T. Demetz. Lanovka bohužel ještě nebyla v provozu, a tak jsme vyrazili hned na turistiku v oblasti Passo di Sella.

Tento výlet byl jeden z nejnáročnějších výletů tohoto zájezdu ale také asi jeden pro mě z nejhezčích.  Cestou jsme měli pěkné výhledy na okolní hory a kolem nás byly krásně rozkvetlé louky a bylo možné také spatřit sviště.

Kolem 19 hodiny jsme dorazili k autobusu a v 19:30 odjíždíme směrem Česká republika. Naše cesta opět vede přes Brenner do Rakouska  a dále Německa  a hraniční přechod Rozvadov do České republiky.

16. 6. 2012 (Sobota)

Přes hraniční přechod Rozvadov projíždíme ve 3:15 a v 5:40 jsme v Praze na hl. n.. Někteří svojí cestu zde končí a někteří ještě pokračují dále do svých domovů. Ze zájezdu jsme se vrátili obohaceni nejen o fotky na kartách fotoaparátů, ale také o pěkné zážitky.

 

Závěrem bych chtěla poděkovat průvodci zájezdu, kterým byl Tomasz Kedzior, řidičům Jirkovi a Luďkovi a cestovní kanceláři, která zájezd připravila.

 

Zdroj:

[1]  Ziano di Fiemme. Italieonline [online]. Praha: Italieonline, © 2012 [cit. 2012-07-07]. Dostupné z: https://www.italieonline.eu/cs/ziano-di-fiemme.html

[2] Přispěvatelé Wikipedie, Ötzi [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2012, Datum poslední revize 2. 05. 2012, 13:53 UTC, [citováno 7. 07. 2012] <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C3%96tzi&oldid=8479532>

 

Náhledy fotografií ze složky Srdce Dolomit I