Jdi na obsah Jdi na menu
 


Léto v Beskydech

Zájezd pořádaný v termínu od 4. 8. do 10. 8. 2008

 

4. 8. Pondělí

Ráno odjezd z Prahy do Beskyd. Cestou zastávka v OLOMOUCI. Ubytování v hotelu v Rožnově p. Radhoštěm.

5. 8. Úterý

Turistická vycházka přes Pustevny, Radhošť a Černou horu.

Na Radhošti jsme navštívili Kapli sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Stavba kaple byla započata v roce 1894 podle projektu kroměřížského architekta Skibinského, který ji symbolicky navrhl v byzantském stylu. Dokončenou stavbu vysvětil 11. září 1898 olomoucký arcibiskup Theodor Kohn. Na výzdobě kaple se podílel rovněž kroměřížský sochař Neumann, který pro ni zhotovil mramorový oltář. Obraz Valšské Madony (ve valašském kroji) od Adolfa Liebschera, který byl původně instalován v pravém bočním oltáři, byl později nahrazen kopií namalovanou Otakarem Pavlovským. Naší pozornosti neujdou ani okenní vitráže s výjevy ze života obou věrozvězsů, sv. Václava, sv. Anežky, sv. Ludmily a sv. Jana Nepomuckého.

Jedna malá zajímavost: Kaple byla postavena ze sbírky. Když se v roce 1862 schylovalo k oslavám milénie příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu, uspořádala města Rožnov pod Radhoštěm a Frenštát pod Radhoštěm národní pouť, které se zúčastnilo asi 15 000 poutníků. Sbírka, která byla při ní vyhlášena, měla být původně věnována na zhotovení jejich sousoší, ale nakonec bylo rozhodnuto, že za 20 000 zlatých, které vynesla, se postaví kaple.

6. 8. Středa

Celodenní výlet do Polska. Dopoledne návštěva Solného dolu Wieliczka. Tento důl je jediný hlubinný důl na světě a  funguje bez přerušení od raného středověku. Jeho šachty a chodby měří dohromady 300 kilometrů. O zdejší těžbu soli se opírala moc Piastovců a Jagellonců. Sůl byla platebním porstředkem i zdrojem bohatství. Z kapitálu získaného dobýváním soli se vybudoval a rozšiřoval Wawel i Jagellonská univerzita, jedna z nejstarších univerzit na světě.  V roce 1978 byl zapsán do světového seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Odpoledne přejezd do KRAKOVA. Krakov patří mezi dvanáct měst, která se v roce 1978 jako vůbec první ocitla na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Centrum je nezapomenutelnou procházkou historií. Náměstí Gynek Glówny patří mezi největší středověké náměstí v Evropě. Náměstí vévodí podlouhlá budova zvaná Sukiennice (soukenický obchod) z 16. století. Napříč náměstím hned vedle Sukiennice stojí radniční věž, zbytek radnice byl stržen v roce 1820. Severovýchodní roh Rynku zaplňuje bohatě zdobená gotická katedrála Kośćiól Mariacki (Mariánský). Jednou z největších dominant Krakova je hrad Wawel. Hrad Wawel patří mezi klenoty polské renesanční architektury. Hrad se začal stavět už v 10. století, dnešní podoba ovšem ponejvíce pochází z rozsáhlé přestavby ve století šestnáctém. Tehdy Wawel sloužil jako katedrála i pevnost. Večer návrat zpět do hotelu.

7. 8. Čtvrtek

Volný den

8. 8. Pátek

Celodenní výlet na Slovensko do oblasti Oravy a Malé Fatry. Dopoledne návštěva Oravského hradu, který se nachází na 112 metrů vysokém skalním ostrohu nad obcí Oravský Podzámok. První písemné zmínky o hradu pochází ze 13. století. Na hradě se jinak natáčela pohádka Král sokolů nebo Ztracený princ. Pokud byste chtěli vědět podrobnější informace o tomto hradu navštivte oficální stránky Oravského hradu www.oravskyhrad.sk . Odpoledne vycházka přes Jánošíkové diery do Vrátné doliny. Večer návrat do hotelu.

9. 8. Sobota

Návštěva Rožnovského skanzenu.

Nenavštěvovanějším a nejstarším areálem Valašského muzea v přírodě je Dřevěné městečko. Otevřeno bylo v roce 1925 a ukazuje způsob života na malém městečku v období od poloviny 19. století až po první čtvrtinu století dvacátého.

Obraz městečka tvůrci muzea vytvořili pomocí originálních budov přenesených z rožnovského náměstí, které jsou postupem času doplňovány o další stavby, originály i kopie. V Dřevěném městečku si tak můžete prohlédnout Fojství z Velkých Karlovic, palírnu z Lačnova, kostel sv. Anny z Větřkovic a tzv. Valašský Slavín, Billův měšťanský dům, rožnovskou radnici, hostinec U Vašků s kuželnou, hospodu Na posledním groši. Městečko doplňují také hospodářské stavby - sýpky a stodůlky, ale i menší objekty, jako např. klátové úly, malovaný altán atd.

Dřevěné městečko určitě stojí za návštěvu. Pokud se chcete o Valašském muzeu dozvědět více informací podívejte se na jejich internetové stránky: www.vmp.cz

10. 8. Neděle

Odjezd směr Praha. Po cestě zastávka v KROMĚŘÍŽI, prohlídka zámku a zahrad. Návrat domů v podvečerních hodinách.

 

Zdroje:

NOVÁK , Rostislav. \"Dřevěná\" kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Krásy Česka : dvouměsíčník pro celou rodinu. 2009, roč. 2, č. 1, s. 37-39.

DAREK, Raczko. U sousedů. National geographic traveler : Česko. 2008, č. duben, s. 98-115.

DRAŽAN, Jan. Krakov : ...město plné historie. In magazín : magazín Hospodářských novin. 2002, roč. 1, č. 4, s. 9-12. 

 

Náhledy fotografií ze složky Léto v Beskydech