Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šumava a Bavorsko

Zájezd pořádaný v termínu od 19. 7. do 24. 7. 2009

 

19. 7. Neděle

Z Prahy odjíždíme ráno kolem sedmé hodiny. Na programu máme Prášilské jezero, jehož rozloha je 3, 7 ha, rozhlednu na Poledníku  a prohlídku obce Prášily.

Poledník je druhá nejvyšší hora s rozhlednou v Česku. Tyčí se v samém srdci Šumavy, v blízkosti německé hranice, několik kilometrů od obce Prášily. Na vrcholu této 1315 metrů vysoké hory byl v 60. letech 20. století vybudován vojenský objekt s 37 metrů vysokou betonovou věží. Velmi přísně střežený a utajovaný objekt tehdy sloužil především protivzdušné obraně státu. Po roce 1989 armáda prostor opustila a stavby kolem věže postupně zmizely. V roce 1998 byla věž upravena na rozhlednu a oficiálně zpřístupněna veřejnosti.

20. 7. Pondělí

Celodenní výlet do města Pasov. Město Pasov leží na jihu Německa a protékají jím tři řeky - Dunaj, Inn a Ilz. Město díky své malebnosti a barokní architektuře patří k oblíbeným výletním cílům.

21. 7. Úterý

Výlet na hrad Kašperk, který se tyčí na strmém ostrohu v hlubokých lesích. Rozlehlý hradní areál má nezvyklou dispozici: podlouhlý palác svírají dvě mohutné věže. Kašperk dal postavit roku 1356 Karel IV. k obraně zlatých dolů. Nebyl nidky dobyt a roku 1617 jej koupilo město, které si od hradu odvodilo i své české jméno. Ačkoli Kašperk v následujících staletích sloužil jako zdroj stavebního materiálu, zřícenina je dnes ve velmi dobrém stavu. Po prohlídce hradu návštěva zříceniny Pustý Hrádek, ze které je pěkný výhled na okolní šumavskou krajinu. Odpoledne návštěva Povydří. Cesta nejmalebnější částí z Antýglu na Čeňkovu pilu. Cesta vede podél řeky plné balvanů, obřích kamenných hrnců, srázů posetých kamennými moři a skalními útvary. V polovině cesty odpočinek na Turnerově chatě.

22. 7. Středa

Celodenní výlet do Mnichova města piva a historie, které bylo založeno v roce 1158 a v roce 1328 se stalo císařským městem. Počátkem devatenáctého století  je hlavním městem bavorského království. Pozornosti návštěvníka neunikne, že tu stojí stará i nová radnice. Ta původní z roku 1474, postavená Jörgem von Halibachem, přezdívaným Ganghofer pro stavbu katedrály, je typickou ukázkou bavorské gotiky. Zůstal gotický sál, ale jinak se radnice často přestavovala a koncem války ji zničilo spojenecké bombardování. Restaurována byla po válce v letech 1953 až 1958, ale radní věž znovuotevřeli až v roce 1972, kdy se v Mnichově konala olympiáda. Rekonstrukce jí zachovala styl z roku 1462, kdy byla postavena. Dnes je v ní muzeum hraček. Monumentální novogotickou stavbu představuje nová radnice z počátku minulého století. Architekt Hauberisser z rakouského Grazu ji stavěl přes čtyřicet let. Vždyť má šest nádvoří, komplex budov a osmedesátimetrovou věž s malým mníškem na špici. Ještě dvě vyšší věže, každá 99 metů, ma katedrála Frauenkirche, která je jedním ze symbolů města. Základní kámen k její stavbě položil vévoda Sigismund, dostavěna byla v roce 1488. Ovšem nejstarší a také nejoblíbenější mnichovský kostel je zasvěcen svatému Petrovi. Původně na jeho místě stála ještě před založením města kaple, pak románský kostel, který byl ve trináctém století přestavěn v gotickém stylu. O století později byly přistavěny dvě věže. Ta, která se jmenuje Alter Peter, je také symbolem města. Do její špice musíte vystoupat 302 schodů, ale výstup stojí zato. Naskytne se vám nejen pohled na samotné město Mnichov, ale i můžete spatřit panorama bavorských Alp.

23. 7. Čtvrtek

Výlet do německé části Šumavy - Bavorského lesa. Výjezd lanovkou na Grosser Arber (Velký Javor) 1 456 m. Turistika v okolí, jezero Grosser Arbersee. Odpoledne výlet k hoře Silberberg (955 m. n. m.), která je známá již od středověku, kdy se tu začalo s těžbou stříbra, rud, křemene a síry. Těžba se tu provozovala přes 500 let a byla ukončena až v roce 1962. Samotný vrchol je tvořen dvěma skalisky, na vyšším je umístěn kříž. Z vrcholu je pěkný výhled. Na vrhcol hory Silberberg je možné vystoupat pěšky nebo se nechat vyvést lanovkou.

24. 7. Pátek

Celodenní výlet do města Regensburg. Odpoledne odjezd do Čech. Příjezd od Prahy ve večerních hodinách.

 

Na závěr bych chtěla poděkovat průvodkyni Jiřině Pokorné, cestovní kanceláři CK Mayer, která zájezd připravila a řidiči, který nás bezpečně dopravil nejen na naši dovolenou, ale i zpět domů.

Zdroje:

POHORECKÝ, Vladimír. Rozhlédněte se po Šumavě : rozhledny v severozápadní části Šumavy a Šumavského podhůří. In magazín : příloha Hospodářských novin. 2008, roč. 7, č. 44, s. 16-18.

SYRUČEK, Milan. Mnichov : bavorské město piva a historie. In magazín : magzín Hospodářských novin. 2002, roč. 1, č. 24, s. 9-12.

VÍTEK, Štěpán. Z Kašperských Hor na Šumavu. In magazín Hospodářských novin. 2006, roč. 5, č. 48, s. 14-16.

 

Náhledy fotografií ze složky Šumava a Bavorsko