Jdi na obsah Jdi na menu
 


Salcburk a přírodní krásy Salcburska

Zájezd pořádaný v termínu od 8. 5. do 11. 5. 2008

 

8. 5. Čtvrtek

Odjezd byl z Prahy ráno kolem 6 hodiny. Jeli jsme směr České Budějovice, kde se k nám připojila naše průvodkyně Dana Kelblová. Z Českých Budějovic jsme jeli už jen směr Rakousko. Do Rakouska jsme se dostali přes hraniční přechod Dolní Dvořiště.

Cestou jsme měli zastávku na hradě Hohenwerfen. Tento hrad se nachází na 155 m vysoké skále nad městem Werfen. Počátky hradu sahají až do 11. století. Na hrad je možno jít pěšky po upravené cestě, a nebo můžete využít místní výtah, který vás vyveze na nádvoří hradu. Záleží jen na vás čemu dáte přednost. Musím říci, že po sezení v autobuse byla procházka velmi příjemná.

Po prohlídce hradu jsme měli na programu návštěvu soutěsky Lichtensteinklamm. Tato soutěska patří nejen k nejkrásnější, ale i nejdelší a nejhlubší soutěsce Alp.

Po návštěvě soutěsky jsme jeli do městečka Bruck an der Grossglocknerstrasse, kde bylo naše ubytování. Ubytování jsme měli zajištěné hotelu Lukasmayr *** . V hotelu nás nejen čekalo ubytování, ale i večeře.

9. 5. Pátek

Po snídani jedeme do města Salcburk. Toto město má historické jádro se stovkami jedinečných staveb. Nad městem se nachází pevnost Hohensalcburg, kam můžete jít pěšky, a nebo využít lanovku. Z pevnosti Hohensalcburg je pěkný výhled na město. Vždyť se tyčí 120 metů nad městem. Pevnost je největší zachovalý hradní komplex ve střední Evropě. První dřevěné opevnění, předchůdce dnešní pevnosti, vyrostlo na tomhle skalnatém návrší téměř před tisíci lety, o dvě stě let později už tady stál kamenný hrad. Během času se areál neustále rozrůstal až nabobtnal do dnešní podoby. Za vysokými hradbami nakonec vyrostlo malé město s vlastní školou, hospodářskými budovami či kostelem. Od roku 1816 až do druhé světové války pevnost sloužila jako kasárna a také jako vězení. Návštěva pevnosti stojí jistě za návštěvu. Pokud máte rádi zámecké zahrady, pak navštivte zahradu zámku Mirabell. Milovníci W. A. Mozarta by neměli vynechat v Salcburgu návštěvu jeho rodného domu, kde se narodil v roce 1756. Salcburg je město, kde si asi každý přijde na své. Ještě bych asi měla dodat, že je toto město zapsáno na Seznamu světové dědictví UNESCO.

Odpoledne jsme jeli k hoře Untersberg, která je vysoká 1 853 m. Na horu jsme se dostali lanovkou.  Z hory byl nádherný panoramatický výhled do okolí. Pokud vám nevadí výšky, pak určitě horu Untersberg navštivte.

Po návštěvě hory Untersberg jsme jeli zpět do našeho hotelu, kde nás čekala večeře.

10. 5. Sobota

Po snídani jsme jeli ke Krimmelským vodopádům. Krimmelské vodopády patří k největším v Evropě a 5. na světě. Cestou zpět od Krimmelských vodopádů jsme měli zastávku v malebném městečku Zell am See, kde je nádherné Zellské jezero. Po prohlídce městečka nás čekal návrat do hotelu a večeře.

11. 5. Neděle

Po snídani jsme měli (asi pro většinu lidí) tzv. třešničku na dortu. Na závěr zájezdu byla totiž návštěva údolí Gasteinertal a koupání v termálních lázních v Bad Gasteinu se sanuami s panoramtickým výhledem, s ozdravnými jeskyněmi, panoramatickým bazénem v nadmořské výšce 1.100 m. a prohlídka městečka s nádherným vodopádem přímo v centru města.

Po relaxaci v lázních a prohlídce městečka nás už čekala jen cesta do České republiky. Do Prahy jsme přijeli večer kolem 9 hodiny.

 

Na závěr bych chtěla poděkovat cestovní kanceláři Datour, která tento zájezd připravila a naší průvodkyni.

Zdroje:

BÍLEK, Ondřej. Salcburk : město plné Mozarta. In magazín : magazín Hospodářských novin. 2002, roč. 1, č. 35, s. 9-12.

 

Náhledy fotografií ze složky Salcburk a přírodní krásy Salcburska