Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jizerské hory

19. 6. 2015

19. 6. 2015 PÁTEK

Z Prahy odjíždíme chvíli po 16 hodině. Jedeme přes Turnov, Železný Brod, Tanvald a Desnou. V Kořenově, kde se nachází penzion Adria, který je naším „hnízdečkem“ na dvě noci, přijíždíme chvíli po 18 hodině.

Po příjezdu nejdříve jdeme na jídlo do restaurace, která je v penzionu. K jídlu si dáváme svíčkovou.

Po večeři dostáváme klíče od pokojů a jdeme se ubytovat.

 

20. 6. 2015 SOBOTA

Snídani máme připravenou na 8 hodinu. Vzhledem k tomu, že dnes je na programu výlet, který bych s Honzíkem v kočárku nemohla absolvovat, výletu se tedy neúčastním. Na snídani tedy jdu později, až jak se Honzík probudí.

Honzík se probouzí kolem 8 hodiny. Jakmile ho nakrmím, jdu na snídani. Snídaně je formou švédských stolů – tj. pečivo, sýr, salám, marmeláda, vajíčko, jogurt a cornflakes, k pití je pak džus a dále čaj nebo káva.

Po snídani se s Honzíkem vydávám na procházku. Vzhledem k tomu, že počasí je aprílové – chvíli déšť, pak sluníčko, nevydávám se na nějaký dlouhý výlet.

Nejdříve jdeme do Infocentra v Kořenově. Vzhledem k tomu, že v tu chvíli venku prší, schováváme se zde i před deštěm. V infocentru kupuji nějaký pohled. Jakmile je po dešti jdu se podívat k Tesařovské kapli.

Tesařovská kaple je osmiboká kaple, která se nachází několik set metrů nad centrem obce Kořenov a tvoří dominantu obce.

Postavena byla v roce 1909 podle projektu berlínského architekta Dr. Otty Bartninga. Hřbitov u kostela byl založen roku 1911, ale další dva roky trvalo než, věřící získali povolení k pohřbívání. Kostel slouží od roku 1948 Jednotě bratrské, do jehož vlastnictví byl předán roku 1959. Před stým výročím svého založení prošel kostel rekonstrukcí.

Díky své bělostné omítce kapli nelze přehlédnout. V noci bývá osvícena reflektory.

Po nafocení kaple se vydávám na procházku Kořenovem.

Kolem poledne jdu na čaj a polévku do restaurace penzionu Na Vyhlídce. Po jídle se jdu ještě kousek projít po cyklotrase, která vede do obce Paseky nad Jizerou.

Jakmile vidím, že nebe zase začíná být pěkně zatažené, vydávám se zpět k našemu penzionu.

Po příchodu do penzionu opět Honzíka krmím. Když je Honzík nakrmený, dávám ho do postýlky a já se též na chvíli natáhnu. Po odpočinku jdu do restaurace penzionu na jídlo. Dávám si řízek, na kterém si pochutnávám. Po té si dávám ještě capuccino.

Večer pak přichází hlavní část výpravy a dáváme si grilované selátko a povídáme si.

 

21. 6. 2015 NEDĚLE

Snídani máme připravenou na 8 hodinu. Po snídani cca v 9 hodin se vydáváme na rozhlednu Štěpánka. Vzhledem k tomu, že na rozhlednu se dá dostat s kočárkem, jdu s Honzíkem v kočárku také.

Na rozhlednu jdeme od Motorestu v Kořenově po modré turistické značce směr Pod Hvězdou a dále po zelené turistické značce na rozhlednu Štěpánka. U rozcestníku Hvězda se ještě občerstvujeme na Turistické chatě Hvězda. Od rozcestníku Hvězda je to na rozhlednu 0,3 km.

Část cesty je pro kočárek horší, ale za pomoci cestu zvládám.

Rozhledna Štěpánka 958 m. n. m. se nachází na vrcholu kopce s názvem Hvězda. O její stavbu se zasloužil kníže Kamil Rohan. V roce 1847 se zde začala stavět Krkonošská silnice a na její stavbu osobně dohlížel arcivévoda Štěpán. Kníže Rohan se chtěl arcivévodovi zavděčit, výšinu dal nazvat jeho jménem a rozhodl se na počest jeho vzácné návštěvy vztyčit zde vyhlídkovou věž. Věž byla postavena do výšky šesti metrů, ale potom zůstala na dlouhý čas nedokončena. Slavnostní otevření 24 m vysoké věže se konalo 14. 8. 1892. Jméno Štěpánova výšina se používalo až do roku 1918, potom musely být všechny názvy připomínající rakouskou monarchii odstraněny. Vrchu se tak vrátil starý český název Hvězda, postupně se navrátil původní název Štěpánka.

Počasí je celkem dobré, tak si kupujeme vstupenky a jdeme se podívat na rozhlednu. Z rozhledny vidíme hezky Kořenov, Tanvald a přehradu Souš. Abychom viděli Ještěd a Sněžku, muselo by být lepší počasí. Tak třeba příště.

Po nafocení výhledů z rozhledny se hlavní část výpravy vydává k bunkrům.

Počasí je stále docela dobré, a tak do penzionu nepospíchám. S Honzíkem v kočárku jdu do Příchovic. V Příchovicích navštěvuji Maják Járy Cimrmana. Rozhledna je z borového dřeva, její originální konstrukce je velmi vzdušná a svou siluetou skutečně připomíná maják. Vyhlídková plošina je ve výši 18 m. Z vyhlídkové plošiny je hezký pohled na Příchovice a okolí.

Po nafocení snímků z vyhlídkové plošiny již jdeme do Kořenova a na naše ubytování.

 

Do Kořenova jdu po silnici 290. Tato silnice není frekventovaná, a tak se po ní dá jít.

Do penzionu přicházím takřka stejně jako hlavní část výpravy. Dnes již jedeme zpět k našim domovům. Než se, ale vydáme domů, jdeme ještě do restaurace penzionu a dáváme si oběd. Po jídle si jdeme zabalit věci, loučíme se a nasedáme do aut a vydáváme se zpět k našim domovům.

 

Pozn. Pokud se chcete vydat na Štěpánku a chcete jít méně terénem, vydejte se z Kořenova po silnici 290, která vede do Příchovic. V obci Příchovice u autobusové zastávky se již napojíte na zelenou turistickou značku, která vás dovede na rozhlednu Štěpánka.

Pokud se vydáte touto cestou, půjdete většinu cesty po silnici. Horší část budete mít pouze od rozcestníku Hvězda, kde je již cesta kamenitá.