Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslava "Dne dětí" procházkou po Praze 2 a v Muzeu historických nočníků a toalet

2. 6. 2016

Start pochodu, který pořádal Klub českých turistů odbor Pohoda Praha, byl u Úřadu MČ Prahy 2.

Po zaplacení startovného jsme obdrželi popis trasy a již nám nic nebránilo tomu, abychom se nevydali na pochod.

Od úřadu MČ Prahy 2 jsme šli směrem k Havlíčkovým sadům. Abychom se hezky prošli a poznali místa Prahy, tak nejdeme nejkratší cestou.

Havlíčkovy sady neboli Gröbovka či Grébovka, je park anglického typu v Praze 2 na Vinohradech, nedaleko Vršovic a Nuslí.

Na severu je ohraničen ulicemi U Havlíčkových sadů a Rybalkovou a na jihu potokem Botič.

Park byl vysázen v letech 1871 – 1888 v okolí vily, kterou si nechal postavit pražský průmyslník Moritz Gröbe, společník firmy Lanna a Šebek.

V areálu se nachází Gröbeho vila, Pavilon, vinice a Viniční altán, usedlost Dolní Landhauska, ozdobná Grotta.

Do Havlíčkových sadů přicházíme z ulice Koperníkova.

Jdeme se podívat na Grottu. Grotta je umělá krápníková jeskyně. Postavena byla zřejmě jako módní prvek oblíbený koncem 19. století.  

Z Havlíčkových sadů vycházíme bránou a jdeme přes Peruckou stráň směrem náměstí Bratří Synků. Z náměstí Bratří Synků jdeme směrem divadlo Na Fidlovačce.

Od divadla Na Fidlovačce k parku Folimanka. Z parku Folimanka jdeme na Karlov.

Na Karlově máme pěkný pohled na Prahu.

Z Karlova jdeme kolem Porodnice U Apolynáře, kterou nejde ani přehlédnout směrem Karlovo náměstí.

Budovu Porodnice U Apolináře navrhl a v letech 1865 – 1875 postavil přední český architekt a stavitel Josef Hlávka, který se ve svém návrhu řídil moderními lékařskými poznatky i plány významných soudobých evropských porodnic.

Stavba je postavena v severoněmeckém novogotickém slohu z červených cihel a je tvořena šesti pavilony s jedenácti trakty a s vnitřním atriem. Nejzajímavější částí budovy je kaple sv. Kříže, umístěná nad vstupním vestibulem v prvním patře. V průběhu stavby Hlávka částečně ochrnul a stavbu do jejího zdárného konce řídil ze svého zámku v Lužanech prostřednictvím stavitele Čeňka Gregora.

Do provozu byla uvedena v roce 1875. Informace o prvním narozeném dítěti byla zveřejněna 28. dubna v Národních listech.

Pro svoji mimořádnou architektonickou hodnotu a význam v dějinách lékařství je budova chráněnou kulturní památkou.

Z Karlova náměstí jdeme ulicí Na Moráni na dále ulicí Pod Slovany na náměstí Pod Emauzy, kde si všímáme pomníku Praha svým vítězným synům.

Z náměstí  dále jdeme směrem k ulici Podskalská a dále touto ulicí až k ulici Na Hrobci. Ulicí Na Hrobci jdeme směrem k ulici Vyšehradská, kde se nachází Muzeum historických nočníků a toalet, kde je cíl pochodu.

V cíli pochodu dostáváme razítko pochodu a vzhledem k tomu, že je to první pochod v měsíci červnu, který jsme absolvovali, tak i razítko měsíce.

Jakmile máme, jak se říká vše orazítkováno, jdeme do muzea.

Muzeum historických nočníků a toalet se nachází v Praze ve Vyšehradské ulici 12.

Sbírka obsahuje cca 2 000 exponátů a je největší svého druhu na světě. Návštěvník může vidět nočníky různých tvarů, užití i materiálů, klozetové truhlice, židle, křesla, taburetky, kočárové záchody i malované Water Closety. Od obyčejných po nádherné a cenné skvosty se svou historií, od Ameriky až po Austrálii.

K vidění je noční vyrobený pro Napoleona Bonaparta, Titanic, Lincolnovu ložnici v Bílém domě, čínského císaře Čchie-lunga, koloniální nočník z pravého stříbra, nočník hraběnky Mathildy Nostitzové, dále speciální kolekce urinálů, dámských nočníků bourdaloue, svatebních francouzských nočníků i nočníky pro panenky.

Součástí expozice je literatura, články z tisku a internetu, pohlednice, obrazy a další kuriozity, jako například splachovadla, toaletní papíry a miniatury.

V případě, že se chcete o Muzeu historických nočníků a toalet dozvědět více, podívejte se na internetové stránky muzea http://www.muzeumnocniku.cz/cs/.

Pochod se vydařil. Počasí přálo a v Muzeu historických nočníků a toalet se nám líbilo. 

Na závěr bych touto cestou chtěla poděkovat dvěma turistům, kteří mi pomohli do několika schodů, které byly na trase pochodu. 

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty