Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet z Kolína do Poděbrad vlastně do Velkého Oseka

11. 9. 2016

Výlet jsme začali v Praze na nádraží Libeň, odkud jsme se přemístili vlakem do Kolína.

Z nádraží v Kolíně se vydáváme směrem ulice Antonína Kaliny, kde se napojujeme na cyklostezku 2, Labská a jdeme směr Poděbrady.

Naše cesta vede nejdříve podél Labe. Posléze jdeme kousek i po naučné stezce Borky.  Posléze se napojujeme na červenu turistickou značku, která nás vede k rozcestníku Klavarský jez.

Na rozcestníku zjišťujeme, že pokud, bychom chtěli jít do Poděbrad, máme před sebou 15 km.  Je již odpoledne, nechceme se honit a domů nechceme přijet příliš pozdě, volíme tedy jiný cíl našeho výletu.  Díváme se do mapy v mobilu a zjišťujeme, odkud nám jede i s přestupem vlak do Prahy. Dobře jede vlak z Velhého Oseka. Cíl je tedy jasný – jdeme do Velkého Oseka.

Od rozcestí Klavarský jez se vydáváme dále po červené turistické značce směr Veltrubský Luh – přír. rezervace.  

Přírodní rezervace Veltrubský luh byla vyhlášena roku 1985. Důvodem ochrany je komplex lužních lesů a mokřadů.

V lužním lese najdeme dub letní, habr obecný, jasan ztepilý, javor babyku či lípu malolistou. V tůních roste mj. rdest vzplývavý, voďanka žabí nebo stulík žlutý. V lese pak dymnivka dutá, kruštík modrofialový a kruštík polabský. Na loukách roste koromáč lešníkový, hvozdík svazčitý a vzácně hadí jazyk celolistý. Průzkum odhalil 57 druhů měkkýšů, v rezervaci žije skokan štíhlý, užovka obojková, puštík obecný a četné druhy zpěvného ptactva. Na území památky leží největší labská tůň typického srpkovitého tvaru. [1]

Od rozcestí pokračujeme dále k rozcestí Tonice.

U rozcestí Tonice opouštíme červenou turistickou značku a vydáváme se po málo frekventované silnici směr Velký Osek.

Velký Osek je se nachází v okrese Kolín. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1052.

V obci Velký Osek jsme poměrně brzy. Celou obcí musíme projít, jelikož nádraží se nachází takřka ke konci obce.

Z Velkého Oseka pak jedeme vlakem do Poděbrad a v Poděbradech přestupujeme na vlak, který nás veze do Prahy, kde náš výlet končí.

Výlet se nám líbil. Počasí nám vyšlo a užili jsme si tak krásný den.

Tím, že jsme nedorazili až do Poděbrad, máme námět na příští výlet. Z Velkého Oseka přes Libický luh do Poděbrad. 

 

[1] Přispěvatelé Wikipedie, Veltrubský luh [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2015, Datum poslední revize 9. 04. 2015, 10:09 UTC, [citováno 28. 12. 2016] <https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Veltrubsk%C3%BD_luh&oldid=12444794>

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty