Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet z Poděbrad do Nymburka

28. 3. 2017

Výlet jsme začali v Praze na Masarykově nádraží, odkud jsme se přesunuli vlakem do Poděbrad.

Od vlakového nádraží v Poděbradech jsme se vydali přes Lázeňský park na Jiřího náměstí. První kroky vedly do Zámku Poděbrady, kde se nachází Památník krále Jiřího. Jak má Památník krále Jiřího otevřeno jsem si dopředu nezjistila. Přišli jsme tedy ke vstupu do Památníku krále Jiřího a zjistili jsme, že mají otevřeno až od dubna do října. Vzhledem k tomu, že je ještě březen, bylo zavřeno.

Nevadí, určitě jsme tady nebyli naposledy. J

Z areálu Zámku Poděbrady jsme se vydali do Infocentra. Infocentrum se nachází na Jiřího náměstí. V Infocentru jsem koupila turistické vizitky do mého Turistického deníku a dále kupuji nějaký pohled. Dostávám zde též i informační letáček týkající se Labské cyklostezky konkrétně úseku Poděbrady – Nymburk, který máme v plánu projít.

Po návštěvě Infocentra ještě na Jiřího náměstí navštěvujeme Merhautovo pekařství, kde kupuji nějakou svačinu.

Z pekařství již se vydáváme směr Labská cyklostezka a směr Nymburk.

K Labské cyklostezce to nemáme daleko. Z Jiřího náměstí se vydáváme ulicí Pražská a hned za Hotelem Bílá Růže se vydáváme vpravo a napojujeme se na cyklostezku a zároveň ČTZ po které jdeme až do Nymburka. Na ukazateli si všímám, že máme před sebou 9 km.

V Poděbradech u Labské cyklostezky si všímáme Altánu Gloriet. Jedná se o kulturní památku. Bohužel je ve špatném stavu. Škoda ho. Na plotě u Altánu je informační tabule, že je možno přispět na jeho opravu. Bohužel finance na příspěvek na opravu nemám, ale třeba se najde někdo jiný a Altán Gloriet se dočká opravy. Uvádím stránku, kde je více informací o Altánu Gloriet a sbírce na jeho opravu http://gloriet.evangnet.cz/

Nedaleko Nymburka si všímám Sánského kanálu. Je zde i informační tabule, nelze tedy přehlédnout.

Sánský kanál, dříve Lánská strouha, je patnáct kilometrů dlouhý vodní kanál v nymburském okrese spojující Cidlinu s Mrlinou.

Vodní kanál dlouhý 16 km byl vybudován již v polovině 15. století. Odvádí vodu z Cidliny a ústí do Mrliny u Budiměřic. Původně – až do roku 1930 vedl od Křečkova do Labe. Kanál sloužil k napájení a odvodňování poděbradské rybniční soustavy. Později vody kanálu poháněly tři mlýny - u Odřepes, na Nových Mlýnech a u Pátku.

V Nymburce si pak na Labi všímáme Zdymadla. Od Zdymadel v Nymburce jdeme na poloostrov odkud je pěkný pohled na Městské hradby a Staré děkanství a věž Kaplanku.

Po chvilkovém odpočinku se vydáváme k vlakovému nádraží. Na nádraží si kupuji jízdenky a jedeme směr Praha – Masarykovo nádraží.

 

Výlet se nám líbil. Honzík chvíli šel „po svých“ a chvíli se vezl na kočárku na kterém se i chvíli prospal. S kočárkem se jelo po cyklostezce dobře. Cyklostezka je v tomto úseku vyasfaltovaná. Na výlet tedy stačí kočárek typu golfky.

Cestou byla možnost posezení na lavičkách. Vzhledem k tomu, že v době našeho výletu nebyla turistická a cykloturistická sezona, tak občerstvení na trase byla zavřena. Jediná možnost občerstvení byla v Poděbradech a dále v Nymburce.

Pokud jste milovníci piva, tak v Poděbradech hned u cyklostezky mě zaujala Restaurace v Pivovaře. Vaří si zde vlastní pivo Poděbradský Zdroj a dále mají na čepu další piva z dalších minipivovarů. Můžete si zde dát i jídlo. Pokud chcete více informací, pak zde jsou internetové stránky http://restauracevpivovare.cz/ .

Při poslední návštěvě Nymburka jsem si říkala, že příště zajdu do Pivovaru v Nymburce. Pivovar se nachází na opačné straně Nymburka, než kam jsme dorazili. Vzhledem k tomu, že již bylo docela hodně hodin a nás čekala ještě cesta vlakem do Prahy, návštěvu pivovaru jsem opět nechala na příště.

Jinak i město Poděbrady se může těšit na nějakou další naší návštěvu. Příště bych se ráda vydala z Poděbrad k soutoku Labe a Cidliny. Dostala jsem informace, že se zde nachází i restaurace, kde dobře vaří. Informaci o restauraci mi dali dva nezávislí cestující ve vlaku. Tak to tedy chce asi restauraci vyzkoušet. J

Pokud se vydáte na výlet stejně jako my, přeji, ať výlet vyjde tak hezky jako nám. J