Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Brandýsa nad Labem do Čelákovic

28. 5. 2016

Výlet začínáme v Praze na Proseku, odkud se přesouváme autobusem do Brandýsa nad Labem.

V Brandýse nad Labem vystupujeme na zastávce Brandýs nad Labem Náměstí.

Naše kroky nejdříve vedou do Informačního centra, kde si kupuji turistickou vizitku města a dále turistickou vizitku Labské stezky.

V Informačním centru dále dostáváme informaci, že v zámeckém parku je Setkání historických vozidel. Venku je hezky, nikam nespěcháme, a tak se jdeme podívat na nablýskaná stará auta a motocykly.

Podívaná je to pěkná. Někteří majitelé vozidel jsou oblečeni i v dobovém oblečení.

Jakmile máme historická vozidla prohlédnuta, vydáváme se ze zámecké zahrady a po modré turistické značce a zároveň po cyklotrase 0019 jdeme do Čelákovic.

Cestou se zastavujeme v Lázních Toušeň.

Lázně Toušeň leží na soutoku Labe a Jizery.

 V Lázních Toušeň naše kroky vedou do zahrady Skleněné vily neboli parku profesora Procházky. Park stojí za návštěvu.

Parkem jsme prošli a dostali jsme se přímo ke Slatinným lázním Toušeň. Léčivým prostředkem je místní sirnoželezitá slatina z vlastního lázeňského ložiska. Jako koupel pomáhá především těm, kteří trpí pohybovými problémy, artrózou či Bechtěrevovou chorobou.

V železitých lázních Toušeň se možná léčil už Karel IV. Zdejší zřídlo a jeho léčebné účinky byly známi již ve středověku. První dochovaná zpráva o prameni je z roku 1689. V roce 1868 se začala nesměle počínat lázeňská tradice v Toušni. Místní občan Jan Králík postavil u pramene malé lázně s pěti vanami. Na konci 19. Století byl prokázán léčivý účinek místní sirnoželezité slatiny a začaly se z ní dělat ozdravné koupele a zábaly.

Po prohlédnutí Lázní Toušeň se vydáváme dále po modré turistické značce a cyklotrase směr Čelákovice.

Po chvíli jsme měli na výběr ze tří variant cest. Jedna varianta byla přejít most a jít po cyklotrase 2. 0041 přes obec Káraný do Čelákovic , druhá varianta byla jít dále po cyklotrase 0019 do Čelákovic a třetí varianta byla jít po modré turistické značce do Čelákovic.  Zde se dá říci, že všechny cesty vedou do Čelákovic.

Vybrala jsem si zlatou střední cestu a to cestu po cyklotrase 0019. Cesta vedla kolem jezera Mezi Mosty. Jezero jinak slouží v letních měsících jako místo pro koupání. Vzhledem k tomu, že bylo teplo, tak se pár lidí v jezeře koupalo.

Od jezera Mezi Mosty jsme již byly co by kamenem dohodil v Čelákovicích. Vzhledem k tomu, že zpět do Prahy pojedeme vlakem, naše cesta vede na Čelákovice – žst.

K železniční stanici se necháváme vést žlutou turistickou značkou, na kterou jsme se napojili kousek za plavební komorou v Čelákovicích.

Žlutá turistická značka nás hezky provedla městem Čelákovice.

Jak jsme procházeli městem, narazili jsme na příjemnou cukrárnu s názvem Karkadé, kde jsem si dala zmrzlinový pohár. Zmrzlina byla výborná. Pokud budete v Čelákovicích a budete chtít mlsat, pak zavítejte. Měli zde i velice pěkné dorty a i lákavé chlebíčky.

Po posezení v cukrárně jsme se vydali na nádraží, odkud jsme se přesunuli do Prahy na Masarykovo nádraží.

Výlet se nám líbil. Všem mohu doporučit. Pokud se vydáte do Čelákovic po cyklotrase 0041, půjdete celou cestu po asfaltu. U ostatních variant je část cesty nevyasfaltovaná. Bez problému jsem, ale trasu s kočárkem – golfky zvládla.

Cestou jsou příjemná odpočívadla, kde můžete posvačit. Jsou zde i odpadkové koše, a tak ubrousky a pytlíky od svačin nemusíte nést zbytek výletu. Pokud si nevezmete svojí svačinu, pak hlady a žízní též trpět nebudete. Cestou jsem si všimla jednoho stánku s občerstvením.  Občerstvit se jinak můžete bez problémů jak v Brandýse nad Labem tak v Čelákovicích, kde je u náměstí několik restaurací.

Pokud chcete vědět více o Labské cyklostezce, navštivte internetové stránky http://www.labskastezka.cz/ . Najdete zde veškeré informace o stezce.

Všem přeji, ať se výlet po Labské stezce vydaří!

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty