Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za jarním sluníčkem 2015 - 6 km

21. 3. 2015

Výchozím místem pro pochod Za jarním sluníčkem, který připravil KČT Praha Karlov je Radnice Prahy 13 u metra stanice Hůrka.

Po zaplacení startovného na startu dostáváme popis trasy a vydáváme se na procházku.

Od radnice Prahy 13 se vydáváme k Nepomuckému rybník - retenční nádrž N2.

Nádrž má rozlohu 21 950 m2. V okolí retenční nádrže byly provedeny vegetační úpravy v roce 2007. Bylo vysazeno 35 stromů (vrby, olše), keře a mokřadní rostliny na třech místech. Východní břeh oživila směs kvetoucích mokřadních rostlin, např. kosatec žlutý, blatouch bahenní, kyprej vrbice, orobinec úzkolistý, sítiny a ostřice. Nádrž byla revitalizována v roce 2008. Byly opraveny břehy, funkční objekt na hrázi rybníka a odbahněno dno. Rybník také dostal ostrůvek pro hnízdění vodního ptactva. Na rybník pod hrází navazuje umělé koryto – meandr, které je v provozu od května do října a je osázeno vlhkomilnými rostlinami.

Od Nepomuckého rybníka pokračujeme proti proudu Prokopského potoka k retenční nádrži N1. Retenční nádrž N1 má rozlohu 23 550 m². Na rybníku je ostrůvek pro hnízdění ptactva a dále je na rybníku vodotrysk,který je v provozu vždy od začátku května do konce října a spouští se ve dne v každou celou hodinu. Tryskající voda působí esteticky, osvěžuje vzduch a oskysličuje vodu pro ryby.

Od retenční nádrže jdeme kolem Klubu Mlejn k novogotickému kostelu sv. Jakuba Staršího.

Kostel sv. Jakuba Staršího byl postaven na místě původního románského kostela z 12. století s raně gotickým presbytářem z 13. století (kostel doložen r. 1292). Vnitřní zařízení kostela pochází z 19. a počátku 20. století. Z původního kostela se zachoval kamenný gotický sanktuář.

Od kostela sv. Jakuba Staršího jdeme přes starou zástavbou Stodůlek. Ze Staré zástavby Stodůlek se dostáváme na cyklotrasu ŘE-HL po které jdeme k metru B – Luka. Od stanice metra B – Luka jdeme k rozcestí Vozíčkářské trasy KČT a dále jdeme opět k retenční nádrži. Od retenční nádrže jdeme směr Nepomucký rybník. Tentokrát jdeme po druhém břehu rybníka. Od Nepomuckého rybníka již jdeme směrem Slunečné náměstí.

Pochod byl dlouhý cca 6 km. V cíli dostáváme razítko pochodu, razítko měsíce a pamětní list pochodu a sušenku.

Závěrem: Pochod se nám líbi. Počasí na pochod bylo dobré - foukal vítr, ale svítilo sluníčko. Honzík celou cestu v kočárku spokojeně spal.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Honzíkovo cesty