Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet do Adršpašsko teplických skal

13. 4. 2014
Výlet začínáme v Trutnově, odkud se přesouváme vlakem do Janovic u Trutnova.  Z železniční stanice jdeme do obce Janovice u Trutnova, odkud se vydáváme po zelené turistické značce do Adršpašsko teplických skal. Dle turistické značky je to k našemu cíli 6,5 km.
Cesta je to příjemná. Sice ji máme trochu ze začátku rozbahněnou vzhledem k tomu, že pršelo. Trochu bahna nás ale neodrazuje a pokračujeme dál v cestě.
Cestou by byl i nějaký ten výhled, ale je mlhavo, a tak výhledy nejsou. Aneb máme důvod se sem někdy vrátit a podívat se o jaké výhledy jsme to přišli.
Zelená turistická značka nás přivádí k rozcestníku Krápník – rozc. odkud pokračujeme po modré turistické značce směrem Tepl. skály ozvěna. Cestou si všímáme skalních útvarů, jako je Lední medvěd, Lahvičky inkoustu, Ruka se zmrzlinou, Spící labutě, Kvočny, Krakonošových trenýrek nebo Koňské hlavy. Cestou se zastavujeme na hradě Střmen. Na vrcholu skalních věží je ohrazená vyhlídka. Na vyhlídku vede 300 schodů. Z vyhlídky je výhled na Teplické skalní město, Krkonoše a údolí Metuje.
Vzhledem k horšímu počasí si výhledů moc neužíváme, ale i tak to stálo za to vyšlápnout si oněch několik set schodů.
Od hradu Střemen pokračujeme dále po modré turistické značce. Během chvíle jsme již u rozcestí Tepl. skály ozvěna. Odtud se vydáváme po žluté turistické značce k rozcestí U Trpaslíka. Cesta nás vede přes Vlčí rokli. Velice krásné to místo. Dále naše cesta vede kolem Velkého Adršpašského vodopádu a Malého Adršpašského vodopádu. Od rozcestí U Trpaslíka jdeme po zelené turistické značce do Adršpachu. Cestou opět pozorujeme skalní útvary jako např. Homole cukru, Džbán, Krakonošův zub nebo Indián.
Kolem 16 hodiny jsme v Adršpachu. Vlak zpět do Trutnova nám jede až cca za hodinu.
Na nádraží se nám čekat nechce, a tak jdeme na jedno do místní restaurace. Po chvilkovém posezení se ještě vydáváme k pískovně Adršpašsko teplických skal. Po chvíli již jdeme na železniční stanici Adršpach odkud nám jede v 17:43 vlak zpět do Trutnova. V Trutnove jsme kolem půl sedmé.
Naše cesta vede do hotelu, kde jsme ubytovaní, a pak na jídlo a na pivo jak jinak než do Krkonošského pivovaru.
Po večeři se vydáváme ještě na prohlídku Trutnovem a po procházce již jdeme do hotelu, kde jsme ubytovaní a zalézáme pod peřinu a jdeme spát.
 
Adršpašsko teplické skály se mi velice líbily. Skalní útvary jsme neviděli všechny. Za jeden den se to prostě stihnout nedá. Jednou se sem tedy zase vrátíme a podíváme se na ty skalní útvary, které jsme neviděli.
 

Adršpašské skály